Ένα φαγάκι αγαπημένο για όλη την οικογένεια, φανταστικό για τις γιορτές έρχεται μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων, εμείς συνήθως το κάναμε τη δεύτερη μέρα. Αυγοκομμένο με πράσα και σέλινα, πεντανόστιμο, το λατρεύουν όλοι!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινό
1,200γρ. πράσα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
700γρ. σέλινο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
2 αυγά
το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
ελαιόλαδο
1 κουτ.της σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας.
•Το σβήνουμε με μια κουταλιά λεμόνι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί.
•Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει. •Προσθέτουμε έπειτα αφού έχει μαλακώσει αρκετά το κρέας τα πράσα και το σέλινο καλά πλυμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και αφήνουμε να βράσουν λίγο αλλά να κρατάνε να μην διαλυθούν.
•Μετά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού ή όσο ξινό το θέλουμε και εξαρτάται και από το πόσο χυμό έχει το λεμόνι. Βάζουμε λίγο λίγο ζεστό ζουμί μέσα από τη κατσαρόλα με το φαγητό και συνεχίζουμε να χτυπάμε το αυγόκομμα να μη κόψει το αυγό.
•Μετά το ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα και ανακινούμε την κατσαρόλα γρήγορα να μη κόψει το αυγό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Καλά Μαγειρέματα!
PORK WITH LEEKS AND EGG-LEMON SAUCE, TRADITIONAL PRASOSELINO WITH AYGOLEMONO
In Greece this dish is tradition to cook it during holidays and in Thessaly that i grow up we cook it the second day of Christmas! Who can say no to an aygolemono dish?!
INGREDIENTS
1 kilo pork for pot cooking
1,200GR. leeks cut in big pieces
700GR. celery cut in big pieces
1 wine glass white wine
lemon juice from 1 big lemon
extra virgin olive oil
1 tablespoon butter
salt, pepper
DIRECTIONS
_Add some olive oil and butter in a pot and sautee well the pork.
_Add then a tablespoon lemon juice and the white wine.
_Let it reduce for 1' then add hot water to cover the pork and leave in medium heat to boil
_After that the pork is tender and add the leeks and celery and leave to boil but not to much you want them whole at the end not to soft.
_Then prepare the egg-lemon sauce. Beat eggs with an egg beater and mix with the lemon juice, if the 1 lemon doesn't have much juice of course add more. Then add spoons from the boiling broth inside the pot with pork and keep beating quickly the eggs and lemon juice mixture you don't want the eggs to cook.
_After 5-6 spoons that you've add pour this mixture quickly inside the pot and shake the pot do not stir and leave to boil in low heat for 2-3'.
_Then it is ready take it off the heat leave it for some minutes and then serve!
Comments