Αυτή η γεύση της ζεστής γαλατόπιτας μου θυμίζει αγαπημένες στιγμές στη κουζίνα με τη γιαγιά μου. Η γεύση είναι μνήμη και μια απλή γαλατόπιτα σε ταξιδεύει στους αγαπημένους σου με τη πρώτη μπουκιά!
Η γαλατόπιτα των παιδικών χρόνων!
Σας τη χρωστούσα τη συνταγή της αγαπημένης μου πίτας που με ταξιδεύει κατευθείαν στα παιδικά μου χρόνια, στη μυρωδιά του ζεστού ταψιού που μόλις έβγαλε η γιαγιά μου από τον φούρνο και περίμενα ανυπόμονα να κρυώσει λίγο για να μου κόψει το πρώτο κομμάτι. Η κρέμα τρεμουλιαστή με φρέσκο γάλα αγελαδινό και χωριάτικα αυγουλάκια, το φύλλο τραγανό κρύβει στον κόθαρο κρύβει στον κόθαρο χοντροσπασμένα καρύδια και κανέλα! Εμείς τη τρώγαμε πάντα αντί φαγητού, μάλιστα συνδυάζοντας τη με λίγο τυρί φέτα, αλλά είναι και υπέροχο γλυκό. Τρώγεται ευχάριστα και κρύα. Είναι το τέλειο πρωινό για όλη την οικογένεια! Δοκιμάστε τη και απολαύστε την πλούσια κρεμένια γεύση της!
ΥΛΙΚΑ
•2λίτρα γάλα πλήρες •3κουτ.σούπας αλεύρι •3κουτ.σούπας άνθος αραβοσίτου κρέμα •5 αυγά •10κουτ.σούπας ζάχαρη •1/2κιλό φύλλο κρούστας •ξύσμα από ένα λεμόνι •καρύδια,κανέλα,ζάχαρη •ελαιόλαδο •λίγο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΡΕΜΑ •βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταίνεται με ένα κουταλάκι ζάχαρη για να μην κολλήσει από κάτω το γάλα, κρατάμε μια κούπα στην οποία διαλύουμε το αλεύρι και την άνθος αραβοσίτου. •σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα, σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το γάλα λίγο πριν πάει να πάρει βράση, ρίχνουμε μια μια κουταλιά μέσα στο μπολ με το μίγμα με τα αυγά και χτυπάμε πολύ γρήγορα με ένα σύρμα ή με μίξερ, συνεχίζουμε έτσι σταδιακά να προσθέτουμε το ζεστό γαλά μέσα χτυπώντας διαρκώς. Όλο το μίγμα μετά πίσω στη κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει αλλά να είναι κρεμώδης, όχι πολύ σφιχτή. •κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και το ξύσμα από ένα λεμόνι και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει καλά. •βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα προς τα έξω για να γυρίσουν μετά και να κάνουμε τον κόθαρο. Κάθε ένα φύλλο το λαδώνουμε ραντιστά. •μετά τα μισά φύλλα ρίχνουμε χοντροσπασμένα τα καρύδια με λίγη ζάχαρη και κανέλλα περιμετρικά. •τα τελευταία δύο φύλλα τα βάζουμε σουρωμένα, ρίχνουμε τη κρέμα, τυλίγουμε γύρω γύρω τα φύλλα για να κάνουμε τον κόθαρο. •πασπαλίζουμε τη κρέμα με λίγη ζάχαρη και κανέλλα. •ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για περίπου 45'. •όταν βγάζουμε τη πίτα προσπαθούμε να κρυώσει απότομα για να μη σταθεί πολύ ώρα ζεστή και μουλιάσουνε τα φύλλα. •η δόση είναι για ταψί 30x40
Καλά Μαγειρέματα!
MILK PIE
The most delicious greek milk pie! my grandmother used to make it, in Larissa city my hometown, fpr breakfast, like a sweet treat or even lunch with some feta cheese! The most delicious cream with fresh cow milk and fresh eggs from the village, crunchy phyllo and walnuts with sugar and cinnamon inside the edges, aka 'kotharos'! You will love this milk pie!
INGREDIENTS
for a baking pan 30x40
2lt cow milk, full fats
3 tablespoons flour for all uses
3 tablespoons vanilla corn starch cream
5 fresh eggs
10 tablespoons sugar
500gr pie crust
lemon zest from 1 lemon
1/2 a cup walnuts mixed with some sugar and cinnamon
extra virgin olive oil
butter
_You place the milk in a pot to get warm, but leave a cup on the side to mix inside it the flour and corn starch.
_In a bowl you whip the eggs and sugar with a balloon whisk, add in this mixture the mixture with the milk and flours and then one spoon at a time from the warm milk and whisk quickly all the time as you keep adding the hot milk. when you are done pour the mixture back in the pot and keep up stiring all the time.
_When it gets yhick and creamy, get it off the heat, add a tablespoon of butter, the lemon zest and leave the cream to get cold.
_Apply butter on the bottom of a baking pan, place half of the pie crust phyllo face out so tha you can roll the later to make the kotharo, rolled stuffed edges.
_You drizzle each of the phyllo with a brush and the extra virgin olive oil.
_on top of the half phyllos you place the walnuts cut in big pieces with the sugar and cinnamon around to the edges, the last two phyllo you place them wrinkled then on top of the cream cold.
_Roll all around the phyllo to make the kotharos,
_Sprinkle the cream with some sugar and cinnamon.
_Bake in a pre-heated oven in 170οC for about 45'.
_When it is baked get it out of the oven and try to get it cold at once by putting it outside on the balcony for example so that it remains crunchy.
Comments