top of page
Writer's pictureeatme

HASSELBACK ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΦΕΤΑ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΣΥΚΟ

Πεντανόστιμες πατάτες για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο! Ψήνονται με κρέμα βαλσαμικού σύκο, γεμιστές με καραμελωμένα κρεμμύδια, φέτα και κουκουνάρι! Ταιριάζουν με όλα τα κρέατα σαν συνοδευτικό αλλά και για βράδια με κρασάκι και φίλους!


ΥΛΙΚΑ

Για 4-6 άτομα

1 κιλό baby πατάτες πλυμένες καλά

50γρ. βούτυρο

50γρ. ελαιόλαδο

χυμό από 1 πορτοκάλι

50ml κρέμα βαλσαμικού σύκο

αλάτι, πιπέρι

250γρ. φέτα

80γρ. κουκουνάρι

Για τα κρεμμύδια:

4 κρεμμύδια

2κ.σ. βούτυρο

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1κ.σ. worcester sauce

αλάτι, πιπέρι

λίγο φρέσκο θυμάρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Κόβουμε τις πατάτες με ένα μαχαίρι σε φέτες λεπτές με προσοχή να μην κόβουμε μέχρι κάτω, σαν φυσαρμόνικα. Βοηθάει να τις βάζετε πάνω σε μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μένει και σταθερή και να μην κόβεται μέχρι κάτω.

_Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, αλείφουμε την επιφάνεια τους με το μισό βούτυρο, περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, το μισό ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσαμικού και ψήνουμε στους 180C για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τη πρώτη μισή ώρα σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και μετά το αφαιρούμε. Κατά τη διάρκεια που ψήνονται τις αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο βούτυρο.

_Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε σε φέτες κάθετες πάχους 2εκ.

_Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το βούτυρο και το λάδι να λιώσουν, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και λίγο φρέσκο θυμάρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συχνά και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε για περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν. Αν δούμε να αρπάζουν οι άκρες των κρεμμυδιών χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά.

_Σβήνουμε με το κρασί και την worcester sauce και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 10' περίπου μέχρι να χρυσαφίσουν και να καραμελώσουν.

_Όταν ψηθούν οι πατάτες βγάζουμε από τον φούρνο και γεμίζουμε τις σχισμές με καραμλεωμλενα κρεμμύδια, τρίβουμε φέτα ανάμεσα και εδώ και κει τα κουκουνάρια. Βάζουμε ξανά στον φούρνο για άλλα 5'.

_Όταν βγουν από τον φούρνο σερβίρουμε σε πιατέλα με έξτρα φέτα τριμμένη!

_Σερβίρουμε ζεστές!




Καλά Μαγειρέματα!



446 views0 comments

Comments


bottom of page