Για πρωινό ή μεσημεριανό, η χορτόπιτα είναι η τέλεια επιλογή. Όταν δε έχεις ανοίξει σπιτικό φύλλο και τη γέμισες με σπανάκια,καυκαλήθρες,μυρώνια,πράσο,φρέσκο κρεμμυδάκι,άνηθο,δυόσμο,φέτα και κατίκι, ανυπομονείς να δοκιμάσεις!
Στη Θεσσαλία τρώμε πολλές πίτες. Και ξέρουμε να τις κάνουμε καλά. Θα σου πω τα μυστικά για να έχεις πάντα τραγανό φύλλο!
Tips:
•πάντα ραντίζουμε τα φύλλα με το ελαιόλαδο, ποτέ δεν ακουμπάμε το πινέλο απευθείας στα φύλλα. •πριν το ψήσιμο ραντίζουμε με νερό την επιφάνεια της πίτας.
•μόλις βγει από το φούρνο τη κρυώνουμε απότομα, (βγάλτε τη μπαλκόνι), για να μην ξανα ιδρώσει το φύλλο κ μαλακώσει.
Θυμήσου τα στην επόμενη πίτα❗️
ΥΛΙΚΑ
•500γρ. αλεύρι σκληρό
•1 κούπα χλιαρό νερό
•1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
•1 κουτ.της σούπας ξύδι λευκό
•1 πρεζα αλάτι
•500γρ. σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες πλυμένα και καθαρισμένα
•2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετάκια
•1/2 ματσάκι άνηθος
•1/4 ματσάκι δυόσμος
•ελαιόλαδο (όσο πάρει)
•νισιστες για το άνοιγμα των φύλλων
•200γρ. κατίκι Δομοκού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•σε ένα μπολ μεγάλο αλατίζουμε όλα τα χορταρικά και τρίβουμε με το χέρι να μαραθούν.
•αφήνουμε στο πλάι να στραγγίσουν τα υγρά τους πάνω σε σίτα με ένα μπολ από κάτω.
•σε ένα μπολ ζυμώνουμε το αλευρι, το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι ελαφρά σε ζυμαράκι.
•χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια τη ζύμη, αλείφετε το καθένα με νισιστέ και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα για να μη ξηραίνονται.
•πασπαλίζουμε με νισιστέ την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη.
•αλείφουμε ένα ταψί (στρόγγυλο 32εκ.διαμετρο) με ελαιόλαδο, στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τις άκρες προς τα έξω.
•ραντίζουμε το φύλλο με λάδι και τοποθετούμε το δεύτερο και τριτο φύλλο τσαλακωτά ραντίζοντας ξανά με λάδι.
•ρίχνουμε διάσπαρτα τα χόρτα και κουταλιές από το κατίκι.
•συνεχίζουμε εναλλάξ φύλλο-λάδι-γέμιση μεχρι να τελειώσουν τα φύλλα, κρατώντας ένα για από πάνω στο τέλος.
•βάζουμε και το τελευταίο φύλλο και τυλίγουμε τις άκρες του κάτω πρώτου φύλλου γύρω γύρω για να κανουμε τον κόθαρο και να κλείσει η πίτα.
•με μαχαίρι κόβουμε την επιφάνεια της πίτας μέχρι την μέςη χωρίζοντας σε κομμάτια.
•ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
•ραντίζουμε με τα χέρια νερό τη πίτα για να γίνει τραγανό το φύλλο κατά το ψήσιμο.
•ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα περιπου.
•μόλις ψηθεί τη κρυώνουμε απότομα για να μη ξανα ιδρώσει το φύλλο και μαλακώσει.
Καλά Μαγειρέματα!
Kommentare