top of page
Εικόνα συγγραφέαeatme

Pull apart ψωμί με κανέλα, σοκολάτα και μπισκότα speculoos

Έγινε ενημέρωση: 18 Δεκ 2024

Εορταστικό γλυκό ψωμί για τα Χριστουγεννιάτικα πρωινά! Ένα στεφανάκι νόστιμο γιορτινό pull apart bread, με κανέλα, χοντροσπασμένα μπισκότα speculoos γεμάτα αρώματα μπαχαρικών, κομμάτια σοκολάτας που λιώνει στο ψήσιμο και απογειώνει την απόλαυση! Αφράτο με σπιτική ζύμη, εύκολο αλλά και παιχνιδιάρικο καθώς σερβίρεις στο κέντρο το τραπεζιού και τραβάει ο καθένας μια φέτα από το λαχταριστό ψωμί!

 

Υ Λ Ι Κ Α


Για την ζύμη:

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

8γρ. μαγιά σε σκόνη

μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά 

270γρ. χλιαρό γάλα 

1 αυγό


Για την γέμιση:

8κ.σ. βούτυρο

6κ.σ. ζάχαρη

2κ.σ. κανέλα

20 μπισκότα speculoos

250γρ. κουβερτούρα 55%κακάο χοντροκομμένη με μαχαίρι


5κ.σ. μέλι

2κ.σ. νερό

 
 

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε γούβα και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο χλιαρό, το γάλα χλιαρό, το αυγό.


*ζυμώνουμε ελαφρώς τα υλικά για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.


*σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.


*αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με μια βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.


2 λιώνουμε το βούτυρο για την γέμιση, το βάζουμε καυτό σε ένα μπολ και ρίχνουμε ξσι την ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί και να πήξει το μίγμα.


3 όταν φουσκώσει η ζύμη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια την ζύμη, κάθε ένα κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ., κόβουμε κάθετα στην μέση και μετά σε 4 λωρίδες με μαχαίρι, ώστε να έχουμε 8 κομμάτια. Αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια το 1/4 από το μίγμα κανέλας με βούτυρο που ετοιμάσαμε,


*αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης το 1/4 από το μίγμα κανέλας που ετοιμάσαμε, πασπαλίζουμε με τα μπισκότα που τα σπάμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι και κομμάτια από την κουβερτούρα, παίρνουμε ένα-ένα κομμάτι και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο κάνοντας 2 στοίβες από 4 κομμάτια ζύμης με γέμιση.


*κάθε στοίβα την τοποθετούμε μέσα σε φόρμα στρόγγυλη 26εκ. με τρύπα βουτυρωμένη καλά αφήνοντας ανάμεσα στις φέτες ζύμης να έχουν αέρα.


*την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα 3 κομμάτια ζύμης και γεμίζουμε όλη την φόρμα.


4 ψήνουμε στους 175οC για 40' περίπου.


5 όταν βγει από τον φούρνο ζεστό περιχύνουμε την επιφάνεια με το μέλι και το νερό που έχουμε ανακατέψει καλά να ομογενοποιηθούν.


6 ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ζεστό. Αν θέλουμε στολίζουμε με έναν φιόγκο με κορδέλα για να γίνει πιο εορταστικό το στεφάνι ψωμιού.

 
 

Καλά Μαγειρέματα!





289 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page