Τέλειο και πανεύκολο γλυκό ψωμάκι που το γεμίζουμε με μαρμελάδα δαμάσκηνο ή άλλη απο κόκκινα φρούτα, καραμελώνει στο ψήσιμο, πασπαλίζουμε με άχνη και έχουμε το τέλειο πρωινό για το Σαββατοκύριακο!
ΥΛΙΚΑ
•1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
•1 φακελάκι μαγιά
•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά
•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι
•1/2 ποτήρι γάλα
•1 αυγό
•χλιαρό νερό όσο πάρει
•3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνο ή μύρτιλλο ή όποια άλλη της αρεσκείας σας
•λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε γούβα και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.
•οταν φουσκώσει το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ..
•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης τη μαρμελάδα και τυλίγουμε σε ρολλό.
•κόβουμε με μαχαίρι κάθετα σε 3 λωρίδες, τισ πλεκουμε σε πλεξούδα και τη τυλίγουμε όλη σε ένα στρόγγυλο, μετά τη τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψί με λαδόκολλα.
•Ψήνουμε στους 175οC για 40'-45'.
•αφήνουμε 5-6' να σταθούν όταν βγουν από τον φούρνο και σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.
TIP: ταιριάζει πολύ ωραία και με τυρί κρέμα!
Καλά Μαγειρέματα!
SWEET BREAD STUFFED WITH PLUM JAM
perfect weekend breakfast this sweet bread stuffed with plum jam! Also cut it in slices and spread cream cheese on top!
ingredients
500gr. flour for all uses
1/2 a cup of butter
1 yeast 8gr.
a pinch of sugar at the yeast
1 teaspoon salt
1 egg
1/2 a glass of milk
water as much as needed
3 tablespoons plum jam or another jam you like
some powered sugar to dust with before serving
_place the flour in a bowl, make a hole in the center and add there the yeast with the sugar, the butter melted but not too hot, the milk not too hot, the egg and the salt on the sides so that it won't get in touch with the yeast.
_kneed all the ingredients and add lukewarm water as much as it needs to have a nice dough.
_cover it with a wet towel and let it rest and rise double pouf.
_when it poufs you make a phyllo dough with a roller 1cm. thickness.
_spread all over the jam and roll it, the cut it abeam in 3 pieces, kneed a braid with them and bind up in a round shape.
_place it on a baking tray with baking paper and bake in 175οC for about 40'-45'.
_when it's cold dust it with the powered sugar.
Commentaires