Πεντανόστιμο γεμιστό στεφανάκι για τα γιορτινά πρωινά! Αφράτη ζύμη, μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα που καραμελώνει στο ψήσιμο και τραγανά φυστίκια Αιγίνης που δίνουν έξτρα γεύση! Τι καλύτερο για brunch των γιορτών με την γιορτινή του εμφάνιση! Τύλιξε το με μια κορδέλα για να το παρουσιάσεις ακόμη πιο γιορτινό στο τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ
•500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
•1 φακελάκι μαγιά
•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά
•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι
•1/2 ποτήρι γάλα
•1 αυγό
•χλιαρό νερό όσο πάρει
•5-6 κ.σ. μαρμελάδα κόκκινα φρούτα και επιπλέον για το σερβίρισμα
•1/3 φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης
•ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα με το χέρι και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.
•όταν φουσκώσει το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ..
•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης λεπτή στρώση τη μαρμελάδα, πασπαλίζουμε λίγα από τα ψιλοκομμένα φυστίκια (κρατάμε και για από πάνω) και τυλίγουμε σε ρολό.
•κόβουμε με μαχαίρι κάθετα σε 3 λωρίδες, τις πλέκουμε σε πλεξούδα και τη τυλίγουμε όλη σε ένα στρόγγυλο, μετά τη τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε ένα μεγάλο ή περισσότερα μικρά.
•Ψήνουμε στους 180οC-αέρα-προθερμασμένο φούρνο για 40'-45'.
•Αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω με ένα κόσκινο.
•Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο με λίγη έξτρα μαρμελάδα από πάνω!
Καλά Μαγειρέματα!
SWIRL BREAD STUFFED WITH RED FRUIT MARMELADE AND PISTACHIO
Perfect brunch for the holidays! Add a ribbon around it to serve it more festive!
INGREDIENTS
500gr. flour for all uses
1/2 a cup of butter
1 yeast 8gr.
a pinch of sugar at the yeast
1 teaspoon salt
1 egg
1/2 a glass of milk
water as much as needed
5-6 tablespoons red fruit marmelade and some more for serving
1/3 tea cup chopped pistachio
ice sugar
DIRECTIONS
_For the dough place the flour in a bowl, make a hole in the center and add there the yeast with the sugar, the butter melted but not too hot, the milk not too hot, the egg and the salt on the sides so that it won't get in touch with the yeast.
_kneed all the ingredients and add lukewarm water as much as it needs to have a nice dough.
_cover it with a wet towel and let it rest and rise double pouf.
_when it poufs you make a phyllo dough with a roller 1cm. thickness.
_spread all over a layer of the marmelade, some of the pistachios keep some to top it later and roll it, the cut it abeam in 3 pieces horizontal, kneed a braid with them and bind up in a round shape. Top it with some of the chopped pistachio taht are left.
_place it on a baking tray with baking paper and bake in 180οC for about 40'-45'.
_Leave it to cool for a few minutes then add some ice sugar on top.
_Serve in a each plate in pieces with some extra marmelade on top!
Comments