Η δική μας βασιλόπιτα είναι αλμυρή. Στη Λάρισα που μεγάλωσα κάνουν κοτόπιτες, αλλά στο σπίτι μας η καταγωγή του παππού από Τζουμέρκα, μας έφερε αυτή την αρχοντική κρεατόπιτα με κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό, ρυζάκι και φέτα στον κόθορο. Μαγεία. 🎄
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη να είναι γλυκιά η χρονιά
Κανονικά στα φύλλα βάζουμε και λίγο ξύδι αλλά επειδή πρόκειται για την Πρωτοχρονιάτικη πίτα όχι, να μην είναι ξινή η χρονιά που έρχεται.
500γρ. νερό χλιαρό και λίγο παραπάνω
νισιστέ για το άνοιγμα
_Ζυμώνουνε καλά και χωρίζουμε σε δέκα μπαλάκια και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί. Μετά από μια ώρα ανοίγουμε με το χέρι τα μπαλάκια σε μικρές πιτούλες και τις στοιβάζουμε την μία πάνω στην άλλη βάζοντας ανάμεσα νισεστέ. Τις κρατάμε κάτω από πετσέτα σκεπασμένες. Και μετά με τον πλάστη ανοίγουμε τις πιτούλες σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε. Μέχρι να στρώσουμε την πίτα κρατάμε τα φύλλα σκεπασμένα με καιαρή και νωπή πετσέτα για να μην παίρνουν αέρα και ξηραίνονται.
_΄Η εναλλακτικά παίρνουμε 1 κιλό έτοιμο φύλλο.
Για τη γέμιση:
1 κοτόπουλο ολόκληρο 1 1/2κιλό περίπου
300γρ. χοιρινό κρέας φέτα
300γρ. μοσχάρι κιλότο φέτα
1 κιλό κρεμμύδια
1 κ.σ. μεγάλη βούτυρο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
4 αυγά
λίγη φέτα
_ Όλα τα κρέατα και τα κρεμμύδια τα βράζουμε πολύ ώρα σε χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα γεμάτη νερό μέχρι να λιώνουν τα κρέατα. Μετά στραγγίζουμε την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη το ζουμί και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο, πετάμε και τις πέτσες και το κρέας τα ξεψαχνίζουμε όλα σε πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουμε.
_Τα κρεμμύδια τα περνάμε από το μούλτι να πολτοποιηθούν και μετά σε μια κατσαρόλα με μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο να σωταριστούν. Προσθέτουμε εκεί το ρύζι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Έπειτα αφού γυαλίσει το ρύζι, από το ζουμί βάζουμε δυο κούπες, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να το πιει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
_Στρώνουμε την πίτα, από κάτω όλα τα φύλλα, εκτός από 2 που κρατάμε για από πάνω, σταυρωτά τοποθετημένα και προς τα έξω για να γίνει μετά ο κόθορος και κάθε ένα φύλλο το ραντίζουμε με λάδι. Μετά στρώνουμε το ρύζι αφού κρυώσει και τα κρέατα αλατισμένα. Χτυπάμε 4 αυγά με λίγο από το ζουμί που κρατήσαμε και ραντίζουμε την γέμιση. Στρώνουμε τα άλλα δυο φύλλα από πάνω τσαλακωτά. Βάζουμε φέτα τριμμένη στον κόθορο και τον διπλώνουμε. Κάπου στον κόθαρο κρύβουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Ραντίζουμε με λίγο νερό με βρεγμένα χέρια την επιφάνεια της πίτας.
_Ψήνουμε στους 180C -αντιστάσεις μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα. Προσοχή να μη καούν τα κρέατα, αν δούμε ότι αρπάζουν κατά τη διάρκεια σκεπάζουμε μόνο την επιφάνεια με τα κρέατα με λαδόκολα να μην καίγονται.
Το φλουρί μην ξεχάσετε!
Καλά Μαγειρέματα!
NYE'S MEAT PIE
The tradition in Thessaly, Greece is a savory pie for NYE and the bake mostly chicken pies! We had the pleasure in my home to have the tradition that my Grandfather John brought with him from Joumerka a village up in these mountains of Hipeiros. They had the tradition of the most delicious meat pie, beef, chicken, pork and rice of cource for doos luck, it hides feta cheese inside the phyllo at the edges! I know true magic! Hope you try this pie and maybe beacome your tradition also!
INGREDIENTS
FOR THE PHYLLO:
(if you like you can buy phyllo for pie 1 kilo )
1 kilo hard white wheat flour
4 tablespoons extra virgin olive oil
1 pinch of salt
1 pinch of sugar for the New Year to be sweet
Normally we add some vinegar for a phyllo dough but not for Nye's pie so that the new year won't be sour!
500gr. water lukewarm and if needed maybe some more
cornstarch for openig the phyllo
_Knead all ingredients by hand in a nice dough, then cut into 10 pieces with a knife and shape into little balls, cover them with a towel and leave to rest. Then after 1 hour ope with your hand each ball into rounds by streching them and place one top of another with cornstarch between them. Keep them covered with a towel and start opening the each phyllo with each round dough you've prepared. Open them with a rolling pin into thin phyllo, as thin as you can make it!
_Until you make the pie keep all of them covered with a wet towel not to get air from the room and break later.
FOR THE STUFFING:
INGREDIENTS
1 whole chicken about 1 and 1/2 kilo
300gr. pork for cooking
300gr. beef kiloto
1 kilo red onions
1 cup rice
1 big tablespoon butter
salt, pepper
4 eggs
feta cheese
_Boil all these into a pot covered with water in low heat until the meats are so tender that cut off by a fork. then drain all ingredients from the pot and keep the broth for the rice later. By hand debone the chicken, through away the skins and bones and do the same for pork and beef, place all meets on a plate and add salt and pepper while hot.
_You make the onions puree in a food processor, then place them in a pot with the butter and whisk to saute them in high heat. Then add inside the rice too to saute for some minutes. Add then two cups from the broth you have kept, lower the heat and leave to reduce, whisk with a wooden spoon. Leave it to cool before adding it to the pie.
_Then layer each phylloon a baking pan covered with oilive oil, like a cross of 4 from the bottom up and place them that way that keeps some phyllo hanging out of the pan so you can roll later with feta. Each phyllo you place drizlle with olive oil all over but do not brush them.
_After you've place all of them add the rice that now is cool and on top of the rice the meats all over mixed.
_Beat teh eggs with a fork in a bowl with some of the broth you have kept and pour over the meats you have layered in the pie.
_Cover the meats with the 2 phyllo you kept and crumple them. Drizzle some feta cheese in the phyllo that is left outside the pan and roll the phyllo inside the pie to make these stuffed phyllo edges around the pie. Drizzle some olive oil on top of the pie and some water with your hands, never touch the phyllo.
_Bake at 180C -up and down in the oven until you have a nice golden pie! Be carefull not to burn the meats, if they seem drained while baking the pie cover just them on top with a baking paper!
Comments