top of page
Εικόνα συγγραφέαeatme

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΤΗ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Η τέλεια πεντανόστιμη συνταγή για ψητή γαλοπούλα που σιγοψήνεται και γίνεται λουκούμι! Δεν μυρίζει, το κρέας είναι μαλακό και πεντανόστιμο, η γέμιση πλούσια σε γεύσεις θα τρελαθούν όλοι στο γιορτινό τραπέζι και θα είναι η γαλοπούλα που θα ψήνεις κάθε χρόνο! Εάν θέλετε όμως μπορείτε να κάνετε και γεμιστό ψητό κοτόπουλο με τον ίδιο τρόπο!

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου, καθαρισμένη καλά μέσα-έξω, τα συκωτάκια της τα κρατάμε για τη γέμιση ( έαν χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο, ελευθέρας βοσκής 2 κιλά περίπου και θα βάλουμε τα μισά υλικά και τον μισό χρόνο ψησίματος )

2 σφηνάκια κονιάκ και επιπλέον για κατά τη διάρκεια ψησίματος

2 πορτοκάλια χυμό και επιπλέον για το ψήσιμο μετά

3 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για το ψήσιμο μετά

αλάτι, πιπέρι

1 καρότο ολόκληρο καθαρισμένο

1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ ΠΑΤΑ ΕΔΩ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Αφού έχουμε καθαρίσει τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο μέσα-έξω καλά ή το έχει κάνει ο χασάπης για εμάς, τη βάζουμε μέσα στη γάστρα, ανοίγουμε με το χέρι τη πέτσα του στο στήθος και γεμίζουμε με το χέρι μέσα το μισό βούτυρο και λίγο αλείφουμε και μέσα στη κοιλιά. Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.

_Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το κονιάκ και το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε όλη τη γαλοπούλα και μέσα στη κοιλιά.

_Γεμίζουμε με την γέμιση τη κοιλιά της γαλοπούλας και κλείνουμε με λίγο αλουμινόχαρτο. Με λίγο σπάγγο ψησίματος δένουμε τα πόδια έτσι δε θα ανοίξει και θα συγκρατήσει την γέμιση στο ψήσιμο. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα και το καρότο και το κρεμμύδι.

_Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και βάζουμε να ψηθεί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 165C. Κάθε τόσο ανοίγουμε και αλείφουμε τη γαλοπούλα με ένα πινέλο με το μίγμα που έχουμε στην άκρη κονιάκ, χυμό πορτοκάλι και βούτυρο, τουλάχιστον 3-4 φορές ή όσες χρειαστεί για να μην στεγνώνει. Υπολογίζουμε ότι θέλει περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό η γαλοπούλα.

_Προς το τέλος ανοίγουμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά στους 190C για λίγα λεπτά να πάρει χρώμα.

_Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και μετά ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και αφαιρούμε τη γέμιση με ένα κουτάλι σε ένα βαθύ πιάτο.


TIP: μέσα στη γάστρα με τα υγρά της γαλοπούλας και το λίπος που έχει βγάλει μπορούμε μετά να την αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε πατάτες να ψηθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά!


Καλά Μαγειρέματα!


 

ROAST CHRISTMAS TURKEY IN ROASTER

The most delicious and easy recipe for Christmas turkey! The meat beacomes tender and moist and with the best aroma and taste! If you like you can also use this recipe for chiken too!

INGREDIENTS

1 turkey about 4 kilos, well cleaned inside-out, keep the livers for the recipe ( if you use chicken about 2 kilos free range chicken well cleaned also, just use half ingredients and half baking time )

2 shots cognac and more for while baking later

2 oranges the juice and more juice for while baking later

3 tablespoons butter and more for while baking later

salt, pepper

1 whole carrot peeled

1 whole onion peeled

FOR THE STUFFING RECIPE TAP HERE


DIRECTIONS

_After you have cleaned well the turkey inside-out or your butcher has, you place it inside the roaster, open with your hand the skin at the breast and stuff it with hald of the butter and some inside the belly. Salt and pepper all turkey inside out really well.

_Mix well cognac, orange juice and the rest butter and spread it all over the turkey and isnide the belly.

_Stuff the belly with the stuffing you have prepared already and close it with some foil. With some baking string tie up the legs so teh stuffing won't come out while baking. Add inside the roaster teh carrot and the whole onion.

_Cover the roaster with the cap and place it in well pre-heated oven at 165C to bake. Now and then open up and spread all over the turkey the mixture you will have aside of cognac, orange juice and butter, that way you keep the turkey hydrated and it will the meat tender after. Do that at least 3-4 times or as many as needed to keep the turkey hydrated. Count about 1 hour roasting for each turkey kilo.

_When it is almost ready open the cap and let it get golden in higher heat at 190C for a few minutes.

_When it is out of oven leave to cool for a few minutes and then take the stuffing out in a bowl with a spoon.


TIP: if you like when the turkey is ready take it out of the roaster and add inside with the same juices and fat that the turkey was roasted baby potatoes to bake!




11.344 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page