Γίγαντες μελωμένοι στον φούρνο σκέτη απόλαυση! Αγαπημένο φαγάκι για όλη την οικογένεια, σιγοψήνονται σε σάλτσα ντομάτας και γίνονται λουκούμι! Θα του απολάυσεις με μπόλικη φέτα και ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί!
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
500γρ. γίγαντες
3 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
400γρ. ντοματάκια κονκασέ
1κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/3 φλυτζάνι βαλσάμικο ξύδι ( προαιρετικά )
1 κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για το σωτάρισμα της σάλτσας
1 κομμάτι σέλερυ καθαρισμένο από τις εξωτερικές ίνες και ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη ξερή ή φρέσκια
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Έχουμε βάλει σε ένα μπολ τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό από το προηγούμενο βράδυ, το επόμενο πρωί τους ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα μόνο με νερό να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
_Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν καλά με λίγο ελαιόλαδο,μετά το σέλερυ, μόλις πάρουν χρώμα όλα προσθέτουμε και τον πελτέ και τον αφήνουμε να πάρει χρώμα για 2', έπειτα και τα ντοματάκια μέσα, σβήνουμε με το βαλσάμικο, αφήνουμε 2'-3' να εξτμιστεί και βάζουμε και πολύ λίγο νεράκι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 8-10΄η σάλτσα μας.
_Σε ένα ταψί ή γάστρα βάζουμε τους γίγαντες αφού τους στραγγίσουμε από τα νερά της κατσαρόλας, τους αλατοπιπερώνουμε και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, τη 1 κούπα ελαιόλαδο, τη ρίγανη και βάζουμε και ένα φλυτζ.του τσαγιού νερό, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε να ψηθούν σε αντιστάσεις-180οC για περίπου 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μελώσουν όλα τα υλικά.
_Βάζοντας στο ταψί τους γίγαντες προσέχουμε να είναι σχετικά αραιοί για να μελώσουν στο ψήσιμο!
_Εάν χρειαστεί όσο ψήνονται προσθέτουμε κι άλλο ελαιόλαδο αν δούμε ότι έχουν στεγνώσει! _Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω στα πιάτα!
_Ταιριάζουν ιδανικά με φέτα ή ξινομυζήθρα νωπή ή άλλο ξυνοτύρι!
_Το καλοκαίρι μπορείς να βάλεις και φρέσκο βασιλικό αντί για ρίγανη!
Καλά Μαγειρέματα!
GIANT BEANS ROASTED IN THICK TOMATO SAUCE
Delicious greek dish to enjoy giant beans! You'll need lots of feta cheese on the side and a good sourdough bread!
INGREDIENTS
500gr. giant beans
3 onions chopped
400gr. canned tomatoes
1 tablespoon tomato paste
1/3 tea cup balsamic vinegar
1 cup extra virgin olive oil and some more to saute the sauce
1 celery peeled and chopped
some fresh oregano leaves
salt, pepper
DIRECTIONS
_Place the beans in a bowl covered with water and leave them all night long.
_The next morning wash them well with water, then add them in apot with water only to slowly boil in medium heat until they are softened.
_In a frying pan add the onions to saute well with some olive oil, then the celery and let it saute also, then the tomato paste and stir for 2' inside the pan, then add the tomatoes, the balsamic vinegar, let it reduce for a couple of minutes, add then some water like a tea cup, salt and pepper and leave the sauce to boil for 8-10'.
_In a baking pan or roaster place the beans after you've strained them from the boiling water, add salt and pepper on them, pour over them the cooked tomato sauce, add the cup of olive oil, oregano leaves and a tea cup of water and bake them for about 1 hour at 180C or until everything roasts nice.
_You make sure the roaster is big enough so that the beans have some space between while baking!
_If needed add some more olive oil during baking!
_Serve with some raw extra virgin olive oil on top!
_They make the perfect combo with xinomizithra cheese or any other sour goat or sheep cheese!
_In summertime try them with fresh basil leaves instead the oregano!
Please make it available in English. ❤️