Το πιο νόστιμο και τραγανό ψωμί για το γιορτινό τραπέζι αλλά και τα πρωινά των γιορτών. Υπέροχο με αλμυρά, βάζοντας πάνω σε φέτες καραμελωμένα κρεμμύδια και blue cheese, αλλά ακόμη πιο νόστιμο με γλυκές μαρμελάδες, βατόμουρο ή πορτοκάλι και ένα καλό αγελαδινό βούτυρο.
ΥΛΙΚΑ
•350γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι
•150γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
•150γρ. σταρένιο αλέυρι
•330ml μπύρα
• μια κούπα χοντροσπασμένα καρύδια
•1 μαγιά νωπή
•μία πρέζα ζάχαρη
•1 πρέζα αλάτι
•2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο
•2 κουτ.του γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•σε ένα βαθύ μπολ μεγάλο ρίχνουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι, το σταρένιο και το λευκό και τα αναμιγνύουμε καλά.
•κάνουμε μια λακκούβα με το χέρι στο κέντρο και σπάμε με το χέρι μέσα τη νωπή μαγιά.
•πάνω στη μαγιά ρίχνουνε τη ζάχαρη, το αλάτι στην άκρη για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά, τη μπύρα, το μέλι και το λάδι.
•ανακατεύουμε ελαφρά και σιγά σιγά με τα δάχτυλα διαλύουμε τη μαγιά στη μπύρα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με αλεύρι από γύρω γύρω.
•ζυμώνουμε για λίγη ώρα μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη.
•εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
•Αφήνουμε με σκεπασμένη πετσέτα να φουσκώσει 30', ανοίγουμε ρίχνουμε και τα καρύδια και ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν μέσα στο ζυμάρι.
•ξανά σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 6-8 ώρες.
•έπειτα, πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι στρόγγυλο και χαράσσουμε την επιφάνεια και βάζουμε λίγα καρύδια από πάνω.
•αφήνουμε 15' να ξανά φουσκώσει για λίγο πάνω σε λαδόκολλα σκεπασμένο με πετσέτα πάλι.
•ραντίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό, για να γίνει τραγανό όταν ψηθεί.
•ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40'-45' περίπου.
•μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το ακουμπάμε σε μια σχάρα για να παίρνει αέρα και να μην ξανά ιδρώσει για να μείνει τραγανό.
Commentaires