Επειδή πάντα ψάχνουμε καινούρια συνοδευτικά για το Χριστουγεννιατικο τραπέζι αυτά τα ψητά καρότα θα εντυπώσιάσουν όλους με τη νοστιμιά τους και ταιριάζουν άψογα και με τη ψητή γαλοπούλα και με χοιρινό. Πρώτη φορά τα έφαγα σε ένα σπίτι στη Ρώμη πριν χρόνια και ενθουσιάστηκα με το πόσο πιο νόστιμα είναι ψητά τα καρότα. Σας δίνω τη δική μου εκδοχή λοιπόν, που σιγοψήνονται σε βαλσάμικο ξύδι, μελώνουν με τη κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι και η καπνιστή πάπρικα δίνει βάθος στη γεύση. Τα σερβίρω με ψητά αλατισμένα αμύγδαλα και ρόδι.
ΥΛΙΚΑ
•15 καρότα καθαρισμένα αλλά διατηρούμε το κοτσάνι τους με τα φύλλα, που θα κάνει πιο εντυπωσιακό το σερβίρισμα
•1/2 κούπα βαλσάμικο ξύδι
•100γρ. ελαιόλαδο
•8 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι/λεμόνι
•1 κουτ.του γλυκού καπνιστή πάπρικα
•3 κ.σ. αλάτι Ιμαλαΐων ή χοντρό θαλασσινό αλάτι
•2 χούφτες αμύγδαλα ψητά και αλατισμένα κομμένα στο χέρι σε φετάκια
•2-3 κ.σ. σποράκια ροδιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•βάζουμε τα καρότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα περιχύνουμε με το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ρίχνουμε και τη πάπρικα.
•βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 30', ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε τα καρότα και με τη κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι.
•συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 50' περίπου ή έως ότου να μαλακώσουν τα καρότα αλλά να κρατάνε και λίγο, να μην διαλύονται.
•σερβίρουμε σε μια πιατέλα με τα φετάκια αμυγδάλου και το ρόδι.
Καλά Μαγειρέματα!
ROAST CARROTS WITH TOASTED SALTY ALMONDS AND PROMEGRANATE
Delicious side dish for the Christmas table! I tasted them at Rome for the forst time at a home cooked dinner with Romans friends! This is my version of this delicious dish! I roast them with balsamic vinegar, orange balsamic cream and smoked sweet paprika! The salty almonds later and the promegranate gives a richier flavor and crispy taste!
INGREDIENTS
15 carrots peeles, keep their stalks
1/2 a cup balsamic vinegar
100gr. extra virgin olive oil
8 tablespoons orange/lemon balsamic cream
1 tea spoon smoked paprika
3 tablespoons salt
2 handful almonds toasted and salty cut with a knife in slices
2-3 tablespoons promegranate
DIRECTIONS
_Place the carrots in a bakin pan with baking papaer, add salt, ppper, the smoked paprika and pour over them the balsamic vinegar and olive oil.
_Bake at 175C pre-heated oven for 30'.
_Then open the oven and pour over the carrots the orange/lemon balsamic cream and roast them for another 40-50', until tender.
_Serve on a plate with the almonds and promegranate on top!
Comments