Το καλοκαίρι αντί για γαλατόπιτα κάνουμε γλυκιά κολοκυθόπιτα για να είναι πιο ελαφριά και δροσερή! Με τραγανό φύλλο κρούστας, κρέμα τρεμουλιαστή και ζαχαροκανέλα στα φύλλα που καραμελώνουν στο ψήσιμο και γίνονται μαγικά! Με λίγα φρέσκα νεκταρίνια και μέλι από πάνω έχεις και τέλειο πρωινό!
ΥΛΙΚΑ
•1,5 λίτρο γάλα πλήρες
•1,5 κιλό κολοκύθα άσπρη ή κίτρινη
•3κουτ.σούπας αλεύρι
•3κουτ.σούπας άνθος αραβοσίτου κρέμα
•5 αυγά
•10κουτ.σούπας ζάχαρη
•1/2κιλό φύλλο κρούστας
•ξύσμα από 2 λεμόνια
•κανέλα,ζάχαρη
•ελαιόλαδο
•1κ.σ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΚΡΕΜΑ
•πρώτα ετομάζουμε την κολοκύθα. Την καθαρίζουμε από την φλούδα της, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε με λίγο νερό ίσα να σκεπάζεται σε μια κατσαρόλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει πολύ, τόσο ώστε να λιώνει με το πηρούνι. όταν είναι έτοιμη στραγγίζουμε από νερά, την πατάμε καλά με πηρούνι να γίνει σα πουρές.
•βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταίνεται με ένα κουταλάκι ζάχαρη για να μην κολλήσει από κάτω το γάλα, κρατάμε μια κούπα στην οποία διαλύουμε το αλεύρι και την άνθος αραβοσίτου. •σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα ή μίξερ, σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε και το πουρέ κολοκύθας, το μίγμα με το αλεύρι και μόλις ζεσταθεί το γάλα λίγο πριν πάει να πάρει βράση, ρίχνουμε μια μια κουταλιά μέσα στο μπολ με το μίγμα με τα αυγά και χτυπάμε πολύ γρήγορα με ένα σύρμα ή με μίξερ, συνεχίζουμε έτσι σταδιακά να προσθέτουμε το ζεστό γαλά μέσα χτυπώντας διαρκώς. Όλο το μίγμα μετά πίσω στη κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει αλλά να είναι κρεμώδης, όχι πολύ σφιχτή.
•κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και το ξύσμα από τα λεμόνια και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει καλά.
•βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα προς τα έξω για να γυρίσουν μετά και να κάνουμε τον κόθαρο. Κάθε ένα φύλλο το λαδώνουμε ραντιστά.
•μετά τα μισά φύλλα ρίχνουμε ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλλα περιμετρικά και στα κάτω φύλλα που στρώσαμε
•τα τελευταία δύο φύλλα τα βάζουμε σουρωμένα, ρίχνουμε τη κρέμα, τυλίγουμε γύρω γύρω τα φύλλα για να κάνουμε τον κόθαρο.
•πασπαλίζουμε τη κρέμα με λίγη ζάχαρη και κανέλλα.
•ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για περίπου 45'.
•όταν βγάζουμε τη πίτα προσπαθούμε να κρυώσει απότομα για να μη σταθεί πολύ ώρα ζεστή και μουλιάσουνε τα φύλλα.
•η δόση είναι για ταψί 30x40
Comments