Πεντανόστιμη ρουστίκ κοτόπιτα με μπεσαμέλ, πράσο, μετσοβόνε και σφολιάτα από πάνω! Σερβίρεται με κουτάλα σε κάθε πιάτο καθώς είναι κρεμένια η γέμιση! Απολαυστική και πανεύκολη έχει μια θέση και στα γιορτινά τραπέζια! Μπορείς να την κάνεις και με γαλοπούλα ή κοτόπουλο που έχει περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι και να δημιουργήσεις έτσι ένα νέο και νόστιμο πιάτο!
Υ Λ Ι Κ Α
Για στρόγγυλο ταψάκι 28εκ.
300γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος
100γρ. μετσοβόνε
1 φύλλο σφολιάτας
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες 5εκ. πάχος
1 ποτήρι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 λίτρο γάλα πλήρες
3κ.σ. βούτυρο
3κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκκο αυγού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
_Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μετά και το αλεύρι να πάρουν χρώμα λίγα λεπτά να έχουμε μια σφιχτή πάστα καθώς ανακατεύουμε με σύρμα, μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια δεμένη κρέμα. Όταν είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον κρόκκο και αναμιγνύουμε γρήγορα στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας με το σύρμα. Δε θέλουμε πολύ σφιχτή μπεσαμέλ αλλά μια ωραία κρέμα βελούδινη γιατί θα ψηθεί κιόλας.
-Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα πράσα να σωταριστούν, τα πράσα να μαλακώσουν και το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να εξατμιστεί και να δέσει το μίγμα χωρίς υγρά.
_Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ τη χλιαρή και αναμιγνύουμε καλά.
_Ρίχνουμε το μίγμα σε πυρίμαχο ταψάκι, από πάνω ρίχνουμε και τριμμένο μετσοβόνε και ανακατεύουμε ελαφρώς μέσα στο μίγμα, πάνω βάζουμε τη σφολιάτα κομμένη με κουπάτ σε αστεράκια ή άλλο σχήμα τοποθετώντας τα σε γραμμές παράλληλες το ένα δίπλα στο άλλο.
_Ψήνουμε στους 180C για περίπου 40' να ψηθεί η σφολιάτα και να χρυσίσει η κοτόπιτα.
_Σερβίρουμε ζεστή με μια κουτάλα σε κάθε πιάτο!
Comments