Το απόλυτο φθινοπωρινό πιάτο! Πεντανόστιμο φαγάκι με κοχύλια με ραγού μανιταριών σιγομαγειρεμένο και πεντανόστιμο και ξυνομηζήθρα που με την ιδιαίτερα πλούσια γεύση της θα απογειώσει την νοστιμιά! Τέλειο γεύμα και για ένα τραπέζι με φίλους που θέλουμε να τους φροντίσουμε με βαθιά νόστιμα πιάτα!
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
400γρ. μανιτάρια πλευρώτους
300γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
300γρ. καφέ μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
4κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
1 κούπα κόκκινο κρασί
70γρ. πελτέ ντομάτας
800γρ. ντοματάκια κονκασέ
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φρέσκο θυμάρι
500γρ. ζυμαρικά κοχύλια
*μπορείτε να βάλετε και άγρια μανιτάρια ότι θέλετε στις ίδιες ποσότητες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια.
_Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε λίγα από τα 3 ειδών μανιτάρια μέσα, μαζί και το μισό σκόρδο και λίγο φρέσκο θυμάρι. Σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν υγρά και αρχίσουν να σιγοβράσουν σοτάρουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε λίγα λίγα στο τηγάνι κάθε φορά γιατί αν τα βάλουμε όλα μαζί θα βγάλουν υγρά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο όποτε το πίνουν και στεγνώνει το τηγάνι.
_Αφού σοταριστούν πολύ καλά αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι. Μόλις το πιουν και πάρουν ωραίο χρώμα τα βγάζουμε από το τηγάνι δίπλα σε ένα πιάτο.
_Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε μετά τα κρεμμύδια, τα καρότα. το σέλερυ, λίγο θυμάρι και λίγο λάδι ακόμη, ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να χρυσίσει το κρεμμύδι και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σκόρδο, τα σοτάρουμε λίγα ακόμη λεπτά και ρίχνουμε και τον πελτέ να σοταριστεί 2' μέσα στο τηγάνι, ρίχνουμε και τα ντοματάκια μέσα, μετά σβήνουμε με το κόκκινο κρασί το αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί και ρίχνουμε και λίγο ζεστό νερό.
_Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα και να δέσει και να μαλακώσουν και τα καρότα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό ζεστό μέσα στη σάλτσα.
_Όταν αρχίσει η σάλτσα να δένει ρίχνουμε μέσα και τα σοταρισμένα μανιτάρια να δέσουν όλα μαζί για κανένα 10λεπτο. Δε θέλουμε να κατέβει πολύ η σάλτσα γιατί θα την ψήσουμε μαζί μετά κοχύλια στο φούρνο και θέλουμε να έχουμε μπόλικη.
_ Δοκιμάζουμε και τη σάλτσα για αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τι χρειάζεται. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
_Βάζουμε να βράσουν τα κοχύλια σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού al dente, μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε από το νερό τους και όσο είναι καυτά τα βάζουμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος που θα τα ψήσουμε και ρίχνουμε το ραγού μανιταριών και τη μισή ξυνομυζήθρα και ανακατεύουμε όλα μαζί με τα ζεστά κοχύλια.
_Στρώνουμε ωραία μέσα στο πυρίμαχο σκεύος και ανάμεσα βάζουμε και την υπόλοιπη ξυνομηζήθρα σε διάφορα σημεία για να δώσει πλούσια γεύση.
_Ψήνουμε με καπάκι ή καλά κλεισμένο με αλουμινόχαρτο το ταψάκι στους 180C για 20' να δέσουν οι γεύσεις και όλα τα υλικά μας και απολαμβάνουμε κατευθείαν ζεστά!
Comments