Πεντανόστιμο και λαχταριστό πιάτο με λαζάνια, σάλτσα ντομάτας με κιμά από χωριάτικα λουκάνικα, μπεσαμέλ φέτας και τραγανή κρούστα ψωμιού με κεφαλοτύρι για έξτρα νοστιμιά! Χειμωνιάτικες πλούσιες γεύσεις, ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι ή ένα τραπέζι γιορτινό, όλοι θα ξετρελαθούν με την νοστιμιά!
Υ Λ Ι Κ Α
για 4-6 άτομα
Για την σάλτσα με λουκάνικα:
800γρ. χωριάτικο λουκάνικο, αφαιρούμε την μεμβράνη
800γρ. ντοματάκια κονκασέ ή αποφλοιωμένα
1/4 κούπας λευκό ή κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ φέτας:
4κ.σ. βούτυρο
4κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα πλήρες χλιαρό
1 κρόκο αυγού
100γρ. φέτα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Για την κρούστα ψωμιού:
1 φέτα ψωμί μόνο την ψίχα
40γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 πρέζα πιπέρι
500γρ. λαζάνια
100γρ. φέτα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1 σε μεγάλο τηγάνι βαθύ ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε τα λουκάνικα κόβοντας με το χέρι να σοταριστούν και τα σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα να γίνουν σαν κιμάς, αφού πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτουμε και τα ντοματάκια μετά από λίγα λεπτά και 1 φλυτζάνι νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγουμαγειρευτεί και να δέσει αλλά να μείνει με σάλτσα αρκετή για να ψηθούν μαζί τα λαζάνια μετά.
2 ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς να ψηθούν αλλά να μην καούν, μετά λίγο λίγο προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με σύρμα για να μην σβολιάσει, μόλις πάρει βράση και αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ, την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να μην ψηθεί το αυγό και να ενσωματωθεί στην μπεσαμέλ. Αμέσως προσθέτουμε και την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν με την μπεσαμέλ. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
3 σε ένα πυρέξ περίπου 35x25 στρώνουμε 1-2 κουταλιές από την μπεσαμέλ, μετά μια στρώση με λαζάνια, στρώνουμε με το 1/3 της σάλτσας με τα λουκάνικα, τρίβουμε λίγη από την φέτα σε διάφορα σημεία, από πάνω στρώνουμε άλλο 1/3 από την σάλτσα από τα λουκάνικα, λίγη τριμμένη φέτα σε διάφορα σημεία και 1-2 κουταλιές από την μπεσαμέλ σε διάφορα σημεία, σκεπάζουμε ξανά με λαζάνια και μετά μια τελευταία στρώση με σάλτσα από λουκάνικα, 1-2 κουταλιές από την μπεσαμέλ και την υπόλοιπη τριμμένη φέτα. Σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
4 σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνουμε στους 180C για 30’.
5 στο μεταξύ σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο ψωμί με το κεφαλοτύρι, το θυμάρι, πιπέρι να ομογενοποιηθούν και αφού περάσουν τα 30’ βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του μίγμα ψωμιού και βάζουμε ξανά στον φούρνο να ψηθεί για άλλα 30’ περίπου έως ότου πάρει χρώμα.
6 ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για 10’-15’ να σταθεί προτού κόψουμε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστό!
Kommentarer