Η μελαχρινή, η πεντανόστιμη καρύδια της Θεσσαλίας φοράει τα γιορτινά της και παντρεύεται με την Black Forest! Ζουμερή και αφράτη ή μελαχρινή, μαζί με λαχταριστές στρώσεις από βύσσινα και κρέμα μασκαρπόνε με ρούμι και σοκολάτα γάλακτος! Λαχταριστή σε κάθε κουταλιά, γιορτινή και εντυπωσιακή για κάθε γιορτινό τραπέζι!
Υ Λ Ι Κ Α
Για στρόγγυλο ταψάκι 22εκ.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:
8 αυγά
8 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
8 κ.σ. καρύδια χοντροτριμμένα
8 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική διαλυμμένη στο κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ΣΙΡΟΠΙ:
3 ποτήρια ζάχαρη (650γρ.)
2 1/2 ποτήρια νερό (590γρ.)
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 βανίλιες (σκόνη)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΒΥΣΣΙΝΑ:
1 κονσέρβα βύσσινα ( 240γρ. καθαρό βάρος)
1/4 της κούπας χυμό από τα βύσσινα στην κονσέρβα
2κ.γ. κορν φλάουρ
1/2κ.σ. βούτυρο
1 βανίλια (σκόνη)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
250γρ. μασκαρπόνε
250γρ. φυτική σαντιγί ή 400γρ. κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
10κ.σ. άχνη ζάχαρη γεμάτες
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
80γρ. κουβερτούρα γάλακτος συν 20γρ. για τον στολισμό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1 χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκκους και ασπράδια.
*χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια σε ένα μεταλλικό μπολ πολύ καθαρό και στεγνό από υγρά εντελώς μέχρι να γίνουν μαρέγκα, μέχρι να στέκεται στο κουτάλι.
*σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκκους με τη ζάχαρη πολύ καλά για αρκετά λεπτά να αφρατέψουν καλά. Μετά καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές από τη μαρέγκα μέσα, εναλλάξ με τα καρύδια, το σφηνάκι κονιάκ με τη σόδα, το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη φρυγανιά.
*μετά σταματάμε το μίξερ και με μια μαρίζ βάζουμε μέσα στο μίγμα λίγη λίγη την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω μέσα στο μπολ.
*βάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 40'.
2 στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε 3-4’ να βράσει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
*μόλις βγεί από τον φούρνο καυτή η μελαχρινή την περιχύνουμε με κρύο το σιρόπι, κάνουμε λίγες τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα να πιει πιο γρήγορα το σιρόπι. Την αφήνουμε να σταθεί 1-2 ώρες να τραβήξει σιρόπι ή την αφήνουμε όλη νύχτα και το επόμενο πρωί ετοιμάζουμε τα βύσσινα και την κρέμα.
3 ετοιμάζουμε την σάλτσα από βύσσινα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα βύσσινα στραγγισμένα από τον χυμό τους από την κονσέρβα, μαζί με 1/4 κούπας από τον χυμό τους που κρατάμε και το κορν φλάουρ σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, στο τέλος προσθέτουμε την βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς πριν τα βάλουμε στην μελαχρινή.
4 ετοιμάζουμε την κρέμα χτυπώντας σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, την φυτική σαντιγί και την άχνη με μίξερ για λίγα λεπτά να αφρατέψουν. Ρίχνουμε και το ρούμι ή κονιάκ και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί με την κρέμα. Τέλος προσθέτουμε στην κρέμα την κουβερτούρα γάλακτος ψιλοκομμένη με μαχαίρι και με μαρίζ ομογενοποιούμε στην κρέμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε 30’ στο ψυγείο να σταθεί η κρέμα.
5 αφού έχει πιει το σιρόπι η μελαχρινή, στο κάτω μέρος στο ταψί θα έχει σιρόπια, στρώνουμε από πάνω μια στρώση από τα βύσσινα κρύα που ετοιμάσαμε, μετά με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε γύρω γύρω πάνω από τα βύσσινα κουταλιές από την κρέμα ή μια να ακουμπάει στην άλλη και αφήνοντας μια τρύπα στην μέση με βύσσινα. Κάνουμε δύο στρώσεις με κουταλιές από την κρέμα. Στο κέντρο προσθέτουμε με ένα κουτάλι επιπλέον βύσσινα από την σάλτσα που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε 20γρ. ψιλοκομμένη με μαχαίρι κουβερτούρα γάλακτος πάνω στην κρέμα για να την στολίσουμε.
6 κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο, μαζί με σιρόπι μέσα από ταψί της μελαχρινής και λίγη από την σάλτσα από βύσσινα που έμεινε!
Καλά Μαγειρέματα!
#βυσσινα #μασκαρπονε #φυτικησαντιγι #σαντιγι #σοκολατα #κουβερτουρα #γαρυφαλλο #κανελα #καρυδια #φρυγανια #αυγα #σιροπι #ρουμι #κονιακ
Comments