Πεντανόστιμες πατάτες hasselback με σαλάμι αέρος, καπνιστό γκούντα και μπλε τυρί που λιώνουν στον φούρνο και γίνονται μαγικές! Ιδανικές σαν συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι ή για τα γιορτινά βράδια με κρασάκι!
ΥΛΙΚΑ
Για 4-6 άτομα
1 κιλό baby πατάτες πλυμένες καλά
150γρ. σαλάμι αέρος, περασμένο στο μούλτι να γίνει σαν κιμάς
50γρ. βούτυρο
50γρ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 πορτοκάλι
200γρ. γκούντα καπνιστό τριμμένο
100γρ. μπλε τυρί
200ml κρέμα γάλακτος 35%λιπαρά
50ml κόκκινο κρασί
1 πράσο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Κόβουμε τις πατάτες με ένα μαχαίρι σε φέτες λεπτές με προσοχή να μην κόβουμε μέχρι κάτω, σαν φυσαρμόνικα. Βοηθάει να τις βάζετε πάνω σε μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μένει και σταθερή και να μην κόβεται μέχρι κάτω.
_Γεμίζουμε κάθε σχισμή με το σαλάμι αέρος που κάναμε σαν κιμά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, αλείφουμε την επιφάνεια τους με το μισό βούτυρο, περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού, το μισό ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180C για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τη πρώτη μισή ώρα σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και μετά το αφαιρούμε. Κατά τη διάρκεια που ψήνονται τις αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο βούτυρο.
_Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το πράσο με λίγο ελαιόλαδο να μαραθεί για 3-4'.
_Όταν ψηθούν οι πατάτες στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος βαθύ 26εκ. περίπου μια στρώση πατάτες,από πάνω το μισό πράσο, το μισό γκούντα, το μισό μπλε τυρί τριμμένο με το χέρι, τη μισή κρέμα γάλακτος, το μισό κόκκινο κρασί, μετά άλλη μια στρώση με όλα.
_Βάζουμε το σκεύος σκεπασμένο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο στον φούρνο και ψήνουμε για 15' μετά αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε άλλα 15' μέχρι να λιώσουν τα τυριά και πήξει.
_Σερβίρουμε ζεστό!
Καλά Μαγειρέματα!
HASSELBACK POTATOES WITH SALAMI, SMOKED COUDA AND BLUE CHEESE IN THE OVEN
Perfect side dish for the Christmas table or a festive evening with wine and friends! This fondue is sooo good!
INGREDINETS
For 4-6 persons
1 kilo baby potatoes washed and drained
150gr. salami cut in a food processor like mince meat
200gr. smoked gouda grated
100gr. bblue cheese
200ml heavy cream 35% fat
50ml red wine
juice from 1 orange
50gr. butter
50gr. olive oil
1 leek fine chopped
DIRECTIONS
_Place each potato on a wooden spoon to hel cut them in slices but not all the way down.
_Place them in a shallow baking pan, add salt and pepper, stuff each gap with some salami you've made like mince meat, spread half the butter on them, pour over the orange juice and olive oil and bake at 180C about 1 hour until they get tender.
_In a saucepan saute the leek with some olive oil.
_When the potatoes are ready place them in a fireproof pan about 26cm. Make one layer with poatoes then half the gouda, the sautee leek, half the blue cheese drizzled, half the heavy cream and half wine. Then reapeat one more layer of all.
_Cover with a cap or aluminum foil and bake at 180C for 15' , then uncover and bake for another 15' until the cheese melt and everything is gloden brown!
_Serve hot!
Commentaires