top of page
Εικόνα συγγραφέαeatme

Πατάτες ογκρατέν με κασέρι, κεφαλοτύρι και πράσο

Έγινε ενημέρωση: 18 Δεκ

Πεντανόστιμο ορεκτικό που όλοι αγαπάνε σε ένα γιορτινό τραπέζι! Πατάτες ογκρατέν με κασέρι, κεφαλοτύρι και πράσο, λιώνουν τα τυριά και μελώνουν οι πατάτες μαζί τους και η νοστιμιά είναι απερίγραπτη! Αφήνουμε στο κέντρο του ταψιού τα τυριά να ψήνονται σαν ντιπ τυριών και στο τέλος σερβίρουμε τις πατάτες και από πάνω τα λιωμένα τα τυριά για έξτρα νοστιμιά!

 

Υ Λ Ι Κ Α


Για 6 άτομα


5 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες πάχους 1εκ.

400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

250γρ. κασέρι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη

50γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ψιλό στον τρίφτη

1κ.γ. λεμονοθύμαρο ή θυμάρι φρέσκο

1/2κ.γ. δε σολιβανο φρέσκο μόνο τα φυλλαράκια

1/2 πράσο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

1κ.γ. αλάτι

1/2κ.γ. πιπέρι

1κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για να αλείψουμε το ταψί

 
 

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 σε ένα τηγάνι σοτάρουμε λίγα λεπτά το πράσο ψιλοκομμένο με λίγο ελαιόλαδο να μαραθεί.


2 σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο κασέρι, το τριμμένο κεφαλοτύρι, το σοταρισμένο πράσο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.


3 ρίχνουμε μέσα και τις ροδέλες πατάτες και με τα χέρια ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα με την κρέμα γάλακτος να καλυφθούν οι πατάτες από κάθε πλευρά.


4 σε βουτυρωμένο ταψάκι 35x20 στρώνουμε τις πατάτες την μία δίπλα στην άλλη ελαφρώς ανασηκωμένες, αφήνουμε λίγο κενό στο κέντρο του ταψιού, περιχύνουμε από πάνω και το υπόλοιπο μίγμα από τα τυριά με την κρέμα γάλακτος και στις πατάτες και στο κέντρο που είναι κενό.


5 πάνω από τις πατάτες βάζουμε την 1κ.σ. βούτυρο μοιρασμένη σε μικρά κομματάκια σε διάφορα σημεία.


6 καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180C αέρα για 40’, έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30’ -35’ να πάρουν χρώμα.


7 αφού το βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε 10’ να σταθεί, γιατί θα δούμε αρχικά τα τυριά όπως λιώσανε να έχουν βγάλει το λάδι τους, μόλις σταθούν τα τυριά λίγο είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


8 σερβίρουμε ζεστές τις πατάτες σε κάθε πιάτο και παίρνουμε και λιωμένα τυριά από το κέντρο του ταψιού που έχουν γίνει σαν ντιπ τυριών και περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες.

 
 

Καλά Μαγειρέματα!





308 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page