Κάνουμε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου ξεχωριστά με αυτά τα πεντανόστιμα πεΪνερλί ολικής, γεμιστά με γραβιέρα και μορταδέλα με προσούτο, που λιώνουν στον φούρνο και μετά πέφτει από πάνω και το αυγουλάκι μάτι με τον κρόκο που θα σπάσουμε μετά και θα τρέξει πάνω στο πεΪνερλί και θα δώσει απίστευτη γεύση! Γιατί τα σπιτικά τα brunch είναι τα καλύτερα!
ΥΛΙΚΑ
για 6 πεινερλί μεγάλα
500γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη 7γρ. η μία
1κουτ.του γλυκού αλάτι
1πρέζα ζάχαρη
300γρ. νερό χλιαρό
14 φέτες γραβιέρα (ζητάμε να μας κόψουν γραωιέρα σε φέτες για τοστ)
12 φέτες μορταδέλα με προσούτο
6 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλέυρι ολικής, κάνουμε μια γούβα στο κέντρο, εκεί ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη, περιφερειακά ρίχνουμε το αλάτι να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά και αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να να έχουμε ένα ομοιογενές ζυμαράκι.
_Δεν ζορίζουμε παραπάνω την ζύμη πάρα την σκεπάζουμε με καλά με μία πετσέτα καθαρή και αφήνουμε 4-5 ώρες να φουσκώσει ή ακόμα καλύτερα την αφήνουμε όλη νύχτα και τα ψήνουμε το πρωί. Έτσι θα έχουμε ένα πολύ αφράτο ζυμάρι, που θα έχει κάνει ίνες και θα έχει γεύση σαν προζυμένιο σχεδόν.
_Όταν λοιπόν είναι έτοιμο το ζυμάρι, παίρνουμε με το χέρι κομμάτι ισόποσα με το μάτι, τα ανόιγουμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλα σε φύλλο πάχους 1,5εκ. σε οβάλ σχήμα και μετά γυρίζουμε γύρω γύρω να φτιάξουμε το βαρκάκι. Τις άκρες του τις γυρνάμε προς τα μέσα για να κλείσουμε το βαρκάκι.
_Έπειτα γεμίζουμε κάθε ένα πεινερλί που φτιάξαμε με 2 φέτες μορταδέλλα μέσα, από πάνω με 2-3 φέτες γραβιέρα και βάζουμε να ψηθούν σε ταψί με λαδόκολα στους 200οC-αέρα για 20 λεπτά περίπου.
_Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμα, ανοίγουμε τον φούρνο πατάμε με τη βάση από ένα ποτήρι νερού την επιφάνεια του λιωμένου τυριού να κάνουμε μια λακουβίτσα και εκεί μέσα σπάμε τα αυγά και ξανά βάζουμε στον φούρνο για άλλα 3' αυστηρά για να ρέει ο κρόκος μετά.
Comments