Ο τέλειος τρόπος για να απολαύσεις ένα γλυκό του κουταλιού. Με ζυμωμένο ψωμάκι πολύσπορο, μια παχιά στρώση αλατισμένο βούτυρο και το συκαλάκι από πάνω! Snacking the greek way!
ΥΛΙΚΑ
600γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό 400ml νερό χλιαρό 1 κύβος νωπή μαγιά
1/2 κούπα ηλιόσποροι
1/2 κούπα κολοκυθόσποροι
μία πρέζα ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα:
βούτυρο αλατισμένο
σύκο γλυκό του κουταλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
•στη λακκούβα τρίβουμε με το χέρι τη μαγιά και ρίχνουμε και τη ζάχαρη.
•περιφερειακά ρίχνουμε το αλάτι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
•ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τη μαγιά και κάνοντας κύκλους με το χέρι παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από γύρω και ξεκινάμε το ζύμωμα. (εάν χρειαστεί προσθέτουμε είτε λίγο νερό χλιαρό είτε λίγο ακόμα αλεύρι) και ενσωματώνουμε και τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους.
•ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη που δε κολλάει αλλά είναι αφράτη.
•κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και αλείφουμε την επιφάνεια με το ελαιόλαδο.
•σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε 40’-1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει το ζυμάρι.
•έπειτα πλάθουμε σε καρβελάκι. ( αν θέλουμε πλάθουμε και σε περισσότερα μικρότερα ή σε δυο μεγάλα καρβέλια ψωμί)
•το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
•χαράζουμε με μαχαίρι την επιφάνεια σε σχέδια και ραντίζουμε με τα χέρια νερό στην επιφάνεια.
•σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και αφήνουμε 30’ ακόμη να ξανά φουσκώσει.
•τέλος, ραντίζουμε ξανά με νερό την επιφάνεια του ψωμιού, για να γίνει τραγανό στο ψήσιμο, και πασπαλίζουμε ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.
•ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC αέρα για 40’ περίπου ή παραπάνω εάν κάνετε μεγαλύτερα καρβέλια, τσεκάρετε βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα στο ψωμί χωρίς να βγαίνει με υγρασία.
•μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το βάζουμε σε μια σχάρα για να παίρνει αέρα και να μη μαλακώσει.
•όταν σταθεί και κρυώσει το ψωμί, κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε σε κάθε μια μία παχιά στρώση αλατισμένο βούτυρο και από πάνω το γλυκό σύκο κομμένο σε κομματάκια και λίγες σταγόνες από το σιρόπι.
Comentarios