Τα πρωινά των γιορτών έχουν μια άλλη γλύκα και είναι μια καλή ευκαιρία για να φροντίσουμε τους αγαπημένους μας λίγο παραπάνω. Αυτά τα ρολλάκια με τα εντυπωσιακά κόκκινα φρούτα της μαρμελάδας θα τα λατρέψουν όλοι μόλις βγουν ζεστά και αχνισμένα με τη ζάχαρη στο τραπέζι.
ΥΛΙΚΑ
•1 κιλό αλεύρι
•3/4 μαργαρίνη με βούτυρο
•1 φακελάκι μαγιά
•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά
•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι
•1 ποτήρι γάλα
•1 αυγό
•χλιαρό νερό όσο πάρει
•6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα blueberry ή μύρτιλλο ή όποια άλλη της αρεσκείας σας
•λίγη καστανή ζάχαρη
•λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε γούβα και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βιτάμ λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.
•οταν φουσκώσει κόβουμε στα δυο τη ζύμη , παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ., το δεύτερο κομμάτι ή ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ή τυλίγουμε σε μεμβράνη και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για την επόμενη φορά.
•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης τη μαρμελάδα και τυλίγουμε σε ρολλό.
•κόβουμε με μαχαίρι φέτες με απόσταση 3 δάχτυλα και καθε ρολάκι που κόβεται το γυρνάμε από τη πλευρά που ειναι σαν σαλίγκαρος και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι 24εκ. με μικρό αέρα μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
•πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 175οC για 45'-50'.
•αφήνουμε 5-6' να σταθούν όταν βγουν από τον φούρνο και σερβίρουμε ζεστά τα ρολλάκια πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.
Comments