Πεντανόστιμη και εύκολη υγρή σοκολατόπιτα με άρωμα πορτοκάλι και κονιάκ! Απολαυστικό και έξτρα σοκολατένιο γλυκό με μια μπάλα παγωτό! Με λίγα υλικά, χωρίς αυγά και βούτυρο, νηστίσιμη, θέλεις μόνο ένα μπολ να την ετοιμάσεις!
Υ Λ Ι Κ Α
Για το κέικ:
2&1/2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1 κούπα κακάο
2κ.σ. μπέικιν
1κ.γ. σόδα μαγειρική
2,5 κούπες ζάχαρη
3/4 κούπας σπορέλαιο
1&1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και έξτρα για το στόλισμα από πάνω
1/2 κούπα κονιάκ
Για το σιρόπι σοκολάτας:
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπα νερό
180γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη με μαχαίρι
5κ.σ. κακάο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
1 βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο κοσκινισμένα.
2 σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη κανέλα και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
3 ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στο μπολ με τα στερεά, το αλεύρι με το κακάο και ανακατεύουμε καλά με μίξερ ή σύρμα για 1’ να ομογενοποιηθούν.
4 στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ή περασμένο με σπορέλαιο πυρίμαχο σκεύος 30x20 βαθύ, στρώνουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C για 45’.
5 στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό κρύο από βρύση μαζί με την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αφήνουμε λίγα λεπτά και μόλις πάει να πάρει βράση κατεβάζουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα το κακάο και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
6 μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο, κάνουμε τρύπες σε διαφορά σημεία σε πόλη την επιφάνεια του κέικ με ένα καλαμάκι ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια.
7 αμέσως όσο είναι καυτό ακόμη ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο λίγο το κρύο σιρόπι σοκολάτας από πάνω σε πόλη την επιφάνεια.
8 αφήνουμε 20’ να σταθεί, κόβουμε κομμάτια με μαχαίρι για να βοηθήσουμε και το σιρόπι να μπει μέσα.
9 αφήνουμε 5-6 ώρες να σταθεί η σοκολατόπιτα και να πιει το σιρόπι.
10από πάνω στολίζουμε με ψιλοκομμένη κουβερτούρα όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
11σερβίρουμε με μια κουτάλα σερβιρίσματος σε κάθε πιάτο ή μπολ καθώς είναι πολύ υγρή και απολαμβάνουμε! Έτσι είναι και νηστίσιμη, αλλά αν θέλουμε βάζουμε και λίγο παγωτό από πάνω!
Tip: εάν δεν θέλουμε τόσο υγρή σοκολατόπιτα, αλλά να είναι σαν κέικ με σιρόπι, βάζουμε την μισή ποσότητα σιρόπι και διατηρούμε ίδια την υπόλοιπη συνταγή!
Comments