Υπέροχο πιάτο για το γιορτινό τραπέζι! Μια βελουτέ κάστανο με ψητά κάστανα που δίνουν υπέροχη γεύση, σερβιρισμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια και γκοργκοντζόλα! Πεντανόστιμη σούπα και ιδιαίτερη θα εντυπωσιάσει όλους! Το τέλειο ξεκίνημα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
ΥΛΙΚΑ
Για 4-6 άτομα
300γρ. κάστανα ψητά και καθαρισμένα και λίγα για το σερβίρισμα ολόκληρα
1 πράσο ψιλοκομμένο
2κ.σ. βούτυρο
1κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο, διαλύουμε αν θέλουμε σε νερό 2-3 κ.σ. φρέσκο ζωμό
1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
5 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
5κ.σ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
γκοργκοντζόλα για το σερβίρισμα
κόκκινο πιπέρι για το σερβίρισμα προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και τα πράσα και τα σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3' να το πιουν.
_Βάζουμε και τα κάστανα μετά μέσα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλο.
_Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
_Αφού ο ζωμός έχει πυκνώσει και έχουν μαλακώσει τα πράσα, βάζουμε το ραβδομπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέσα ή αν δεν έχουμε αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι σε 2-3 δόσεις.
_Γυρίζουμε πίσω στη κατσαρόλα το μίγμα και ρίχνουμε και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να αναμιχθεί μέσα στη σούπα.
_Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε που και που, τα αφήνουμε αρκετή ώρα 15' 'η και 20' μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο καραμελένιο χρώμα.
_Σερβίρουμε τη σούπα με λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω, ένα δύο κομμάτια κάστανο και τριμμένη γκορκοντζόλα!
_Εάν θέλουμε βάζουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι χοντροσπασμένο!
Καλά Μαγειρέματα!
ROAST CHESTNUT SOUP WITH CARAMELIZED ONIONS AND GORGONZOLA
Perfect soup to start the Christmas lunch or dinner! Full or rich flavors is as festive as wintery! The roast chestnuts gives an earthy rich falvour and the caramelized onions and gorgonzola makes the perfect combo!
INGREDIENTS
For 4-6 persons
300gr. chestnuts roasted and peeled and some whole for serving
1 leek chopped
2 tablespoons butter
1 tablespoon extra virgin olive oil
1/2 a glass wine red wine
2 litres chicken broth
1/4 a cup heavy cream
5 red onions pee;ed and cut in thin slices
5 tablespoons butter
salt, pepper
gorgonzola for serving
red pepper for serving ( if you like )
DIRECTIONS
_In a pot add the butter, olive oil and leeks to saute in high heat, after a few minutes add red wine and leave 2-3' to reduce.
_Add then the chestnuts and the chicken broth and leave to boil in medium to low heat.
_After the broth is more thick put the hand blender to blend and smooth!
_Then add heavy cream and stir to combine.
_In the same time in a frying pan place butter and onions, salt and pepper and saute in medium to low heat for 15' or even 20', stiring now and then, until you have golden brown caramelized onions.
_Serve the soup in plates, top them with some caramelized onions, two three whole pieces of chestnut and drizzled gorgonzola!
_If you like add some red pepper also!
Comments