Μια νόστιμη σούπα με σελινόριζα, ξινόμηλο, πατάτα και πράσα ψητά! Τέλειο πιάτο για τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες! Ένα ωραίο ζυμωτό ψωμάκι στο πλάι και δεν θες τίποτα άλλο!
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
800γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 ξινόμηλο στα 4 κομμένο χωρίς φλούδα
4 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο φρέσκο θυμάρι
3κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 3 πράσα κομένα σε κομμάτια μαζί με το σκόρδο να σωταριστούν λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τις πατάτες, τη σελινόριζα, το ξινόμηλο, το θυμάρι και σωτάρουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά ακόμη.
_Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μανιταριών να καλυφθούν τα λαχανικά, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζουν περίπου 50' μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
_Έπειτα κρατάμε μια κούπα στην άκρη από το ζουμί της κατσαρόλας και πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα είτε με ραβδομπέντερ είτε τα μεταφέρουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Μεταφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα και βράζουμε λίγο ακόμη να έχουμε την υφή που επιθυμούμε πηχτή ή χυλωμένη. Εάν χρειαστεί να αραιώσουμε βάζουμε από το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη.
_Στο μετακύ σε ένα τωψάκι βάζουμε το 4ο πράσο κομμένο σε σχετικά μεγάλα κομμάτια, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήνουμε στους 180C για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν!
_Σερβίρουμε τη σούπα και δυο τρία κομμάτια από πάνω από τα ψημένα πράσα και περιχύνουμε και λίγο ωμό ελαιόλαδο!
Καλά Μαγειρέματα!
CELERY ROOT SOUP
Perfect soup dish for cold winter days!
INGREDIENTS
For 4 persons
800gr. celery root peeled and cut in pieces
2 potatoes peeled and cut in pieces
1 granny smith apple peeled and cut in 4 pieces
4 leeks
2 garlic cloves
3 tablespoons extra virgin olive oil
some fresh thyme
juice from 1 lemon
juice from 1 orange
salt, pepper
DIRECTIONS
_In a pot saute the 3 leeks cut in pieces and garlic with the olive oil for a few minutes, then add the celery root, potatoes, thyme, apple and saute a few more minutes.
_Then add salt and pepper and hot water or mushroom broth to cover the vegetables, lower the heat and leave to boil for about 50 minutes until tender.
_Then smash the vegetables with a blender and keep one cup from the boiling broth aside to use later if needed.
_Boil a few more minutes after smashing everything until you have the thickness you like.
_In the same time place the 4th leek cut in big pieces on a baking tray, pour over, some olive oil, salt, the orange and lemon juice and bake at 180C until tender.
_Serve the soup hot in plates, 2-3 roast leeks and some raw extra virgin olive oil!
Comments