Τραγανό φύλλο κρούστας, σπανάκι, φέτα μπόλικη να τη βρίσκεις σε κάθε μπουκιά. Τι άλλο να ζητήσεις από μια σπανακοτυρόπιτα? Ιδανική και για πρωινό, για μεσημεριανό, για το τάπερ του γραφείου ή το σχολείο των παιδιών!
ΥΛΙΚΑ
(για το μεγάλο ταψί της κουζίνας)
•1 κιλό φύλλο κρούστας
•700γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμμένο
•750γρ. φέτα
•5 αυγά
•1 φλυτζάνι μικρό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για την γέμιση και άλλο τόσο για τα φύλλα
•αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε το σπανάκι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και το μαραίνουμε τρίβοντας το λίγο με το χέρι. Αφαιρούμε όσα υγρά κατεβάσει το σπανάκι και το ανακατεύουμε με τα αυγά. τη φέτα χοντροσπασμένη με το χέρι, το λάδι και αλάτι και πιπέρι.
•Μετά ραντίζουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα από κάτω λίγο να βγαίνουν έξω από το ταψί,που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά δυο φύλλα κάθε φορά σουρωμένα για να γίνει αφράτη η πίτα, εναλλάξ μία λάδι και μία γέμιση. Εκεί που βάζουμε γέμιση δεν βάζουμε λάδι.
•Κλείνουμε από πάνω με 2 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια μπακλαβωτά για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται.
•Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις-180οC-1 ώρα περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.
•Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.
•Αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα να κρυώσει και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε.
Comments