top of page
Writer's pictureeatme

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΣΥΚΑ

Λαχταριστή τάρτα με τραγανή ζύμη, απολαυστική κρέμα με άρωμα τσίπουρο, φρέσκα σύκα και ψημένα φουντούκια! Ιδανική για να απολαύσεις τα σύκα στην εποχή τους, εντυπωσιακή για ένα τραπέζι!



ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

375γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100γρ. βούτυρο

1/2 κούπα ζάχαρη

χυμό από 2 λεμόνια που μέσα διαλύουμε 2κ.γ. μπέικιν και 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 σφηνάκι τσίπουρο

ξύσμα από τα 4 λεμόνια

ΚΡΕΜΑ:

500ml γάλα αγελαδινό πλήρες

1/2 κούπα ζάχαρη

1,5 κ.σ. αλεύρι

1κ.σ. άνθος αραβοσίτου

2 αυγά

1 κ.σ. βούτυρο

1/2 κ.σ. τσίπουρο

5-6 σύκα μαύρα πλυμμένα και κομμένα στα 4

λίγα φουντούκια ψημένα ανάλατα χοντροκομμένα με μαχαίρι

4κ.σ. σιρόπι γλυκό κουταλιού σύκο





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Χτυπάμε με το μίξερ καλά για λίγη ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, προσθέτουμε μετά τον χυμό με το μπέικιν και τη σόδα, το τσίπουρο, το ξύσμα και το αλεύρι λίγο λίγο.

_Κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

_Μετά ανοίγουμε ένα φύλλο με πλάστη την ζύμη 1εκ. και τοποθετούμε σε ταρτιέρα καλά βουτυρωμένη. Κάνουμε με το χέρι τα τοιχώματα γύρω γύρω της τάρτας, τρυπάμε το εσωτερικό με ένα πηρούνι πολλές φορές σε όλη την επιφάνεια.

_Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25' αέρα.

_Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

_Για τη κρέμα βάζουμε το γάλα να κάψει στην κατσαρόλα με λίγη από τη ζάχαρη για να μην πιάσει το γάλα στην κατσαρόλα, ενώ έχουμε κρατήσει 1/2 κούπα γάλα όπου θα διαλύσουμε το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά, προσθέτουμε το γάλα με το διαλυμένο αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και χτυπώντας τα αυγά με αυγοδάρτη ρίχνουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα. Έπειτα το γυρίζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη να μην πιάσει μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1κ.σ. βούτυρο και 1κ.σ. τσίπουρο και ανακατεύουμε τη κρέμα να αναμιχθούν. Αφήνουμε να κρυώσει προσέχοντας να μην πιάσει πέτσα και ανακατεύουμε που και που.

_Αφού είναι εντελώς η κρέμα στρώνουμε πάνω από την ψημένη τάρτα και αφήνουμε μισή ώρα στο ψηγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.

_Έπειτα βγάζουμε από το ψυγείο και τοποθετούμε στη μισή επιφάνεια της κρέμας τα σύκα που τα έχουμε κόψει στα 4 αφού τα είχαμε αφήσει στη κατάψυξη 30' για να κόβονται εύκολα. Τα αλείφουμε με πινέλο με το σιρόπι από το γλυκό κουταλιού σύκο και πασπαλίζουμε ενδοιάμεσα με τα φουντούκια.

_Αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να σταθεί η τάρτα και μετά μπορούμε να σερβίρουμε με λίγο έξτρα σιρόπι εάν θέλουμε!



Καλά Μαγειρέματα!


 


1,404 views0 comments

Comments


bottom of page