Τι πιο νόστιμο από μια νόστιμη τυρόπιτα που αγαπάνε όλοι?! Με τραγανό φύλλο κρούστας, γέμιση με φέτα, γιαουρτάκι και αυγουλάκια! Ιδανική για πρωινό, για το σχολείο των παιδιών, το γραφείο ακόμη και σαν μεσημεριανό με μια σαλάτα στο πλάι!
ΥΛΙΚΑ (για ταψί 50εκ. διάμετρο)
•800γρ. φύλλο κρούστας
•300γρ. γιαούρτι πρόβειο
•1 κιλό φέτα
•5 αυγά
•1 φλυτζάνι μικρό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για την γέμιση και άλλο τόσο για τα φύλλα
•αλάτι, πιπέρι
•λίγο μαυροσούσαμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά. τη φέτα χοντροσπασμένη με το χέρι, το γιαούρτι, το λάδι και αλάτι και πιπέρι.
•Μετά ραντίζουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα από κάτω λίγο να βγαίνουν έξω από το ταψί,που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά δυο φύλλα σουρωμένα για να γίνει αφράτη η πίτα και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση όλη.
•Κλείνουμε από πάνω με 4-5 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε κάθε ένα με ελαιόλαδο και λίγο νερό, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο την επιφάνεια της πίτας, χαράζουμε με μαχαίρι τη πίτα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται.
•Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις-180οC-1 ώρα περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.
•Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.
•Αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα να κρυώσει και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε.
コメント