Ένα χορταστικό ορεκτικό η φάβα γίνεται λουκούμι αν τη συνοδεύσεις με φινόκιο ψητό που καραμελώνει στο ψήσιμο και κίτρινα ντοματίνια δροσερά! Η γεύση είναι βαθιά και θα το τρως όλο το καλοκαίρι! Με ένα καλό ψωμί για βούτες δίπλα δε θέλεις και κάτι άλλο!
ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
300γρ. φάβα
1,5 λίτρο νερό ζεστό, μπορούμε να βάλουμε και ζωμό λαχανικών
3 κρεμμύδια
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 φινόκιο
3κ.σ. μέλι
1 φλυτζ.τσαγιού ξύδι από λευκό κρασί
ελαιόλαδο
ντοματίνια πολύχρωμα
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Ξεπλένουμε τη φάβα με καυτό νερό. Κόβουμε σε φέτες λεπτές τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγα λεπτά με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσουν αλλά να μη πάρουν χρώμα σκούρο, προσθέτουμε και την φάβα να γυαλίσει 1' μαζί, μετά προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένη με καπάκι, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να χυλώσει καλά. Λίγο πριν το τέλος βάζουμε και τον χυμό λεμονιού.
_Αφού χυλώσει καλά βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων και ρίχνουμε λίγο λίγο το 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά να έχουμε ωραία υφή στην φάβα, Στο τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέσα στη φάβα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
_Ετοιμάζουμε το φινόκιο. Κόβουμε τη βάση τους και μετά στη μέση κάθετα και κόβουμε φέτες λεπτές κάθετες. Τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, αλατίζουμε, περιχύνουμε με το ξύδι, το μέλι και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 190C για λίγα λεπτά να μαλακώσει και να καραμελώσει.
_Σερβίρουμε σε πιατέλα τη φάβα, από πάνω το ψητό φινόκιο, ντοματίνια κομμένα στη μέση, το ζουμί από το ψητό φινόκιο από πάνω και λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού!
Καλά Μαγειρέματα!
FAVA WITH ROAST FENNEL AND YELLOW CHERRY TOMATOES
Delisious summer dish! Fava topped with roast fennel that caramelized in baking, fresh yellow cherry tomatoes and some fresh basil leaves! Sooo risch flavors!
INGREDIENTS
For 4 persons
300gr. fava
1,5 litre hot water or veggie broth
3 onions cut in thin slices
1 tea cup extra virgin olive oil
zest from 1 lemon
juice from half a lemon
salt, pepper
a pinch of sugar
2 fennel
1 tea cup white wine vinegar
3 tablespoons honey
olive oil
cherry tomatoes
basil leaves
DIRECTIONS
_Wsh fava with hot water and drain. Then add the onions with 2 tablespoons olive oil in a pot to saute a few minutes until gold but not dark at all, put in also the fava stir with a wooden, add then the hot water or broth, leave to boil in low heat, stir from time to time until you have a thick fava. At the end add inside the lemon juice.
_Then put it in a food prossecor and blend by adding the one tea cup olive oil little by little. until smooth. Add also the lemon zest and stir with a spoon in the mixture. Leave to cool.
_Prepare the fennel. Cut the base and then vertically in half and in thin slices. Place the slices in a baking tray with baking paper, add salt, pour over them the olive oil, vinegar and honey and bake at 190C for a few minutes until softened and caramelized.
_serve the fava in a plate, top it with the roast fennel, the cherry tomatoes cut in half, the sauce from the roast fennel all over and some fresh basil leaves!
Comments