Ένα πιάτο ψαρόσουπα αυγοκομένη με Κρόκκο Κοζάνης είναι μαγεία! Πολλοί νομίζουν πως είναι δύσκολη η ψαρόσουπα και όμως τόσο απλή! Αν προσθέσεις και τον Κρόκκο θα γίνει και πιο νόστιμη αλλά και πιο θρεπτική!
ΥΛΙΚΑ
Για 4-6 μερίδες
1,200 κιλό ψάρια, σκορπίνα και κέφαλοι καθαρισμένα ή ό,τι άλλα μεγαλύτερα μικρότερα ψάρια θέλετε
5 καρότα κομμένα σε ροδέλες
4 κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια μεγάλα
4 πατάτες σε κομμάτια μέτρια
4 μπαστουνάκια σέλερυ καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλυτζανάκι τσαγιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 λίτρα περίπου νερό
αλάτι, πιπέρι
λίγο Κρόκκο Κοζάνης
Για το αυγόκομα:
2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι
1κ.γ. κορν φλάουρ
Λαδολέμονο:
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού, ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια πρώτα να σωταριστούν, τα αλατίζουμε ελαφρά, μετά προσθέτουμε και το σέλερυ και τα καρότα να πάρουν χρώμα όλα μαζί, μετά από λίγα λεπτά βάζουμε και τις πατάτες και τα σωτάρουμε όλα μαζί λίγη ώρα για να έχει γεύση μετά η σούπα μας.
_Ρίχνουμε το νερό μέσα μετά, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
_Μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα και τα ψάρια αλατισμένα είτε με μια σίτα πάνω από τα λαχανικά είτε κατευθείαν μέσα στη σούπα. Τα ψάρια θέλουν πολύ λίγη ώρα να γίνουν περίπου 15'-20' ίσα να μαλακώσουν, προσοχή δε πρέπει να διαλυθούν και γεμίσει με αγκάθια η σούπα.
_Μόλις είναι έτοιμα τα ψάρια τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο που ανακατέψαμε.
_Τη σούπα τη βράζουμε για μισή ώρα περίπου, ρίχνουμε και τον Κρόκκο μέσα μερικές ίνες δε χρειάζεται πολύ, να δώσει αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα.
_Μόλις είναι έτοιμη ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε καλά τα αυγά με ένα πηρούνι, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού που μέσα διαλύσαμε το κορν φλάουρ και αφού τα χτυπήσουμε καλά με το χερί και αναμιχθούν ρίχνουμε μία μία κουταλία μέσα από τη κατσαρόλα ζουμί και το χτυπάμε γρήγορα ανακαταύοντας. Και ξανά και ξανά 5-6 κουταλιές και ρίχνουμε όλο το μίγμα μέσα στη κατσαρόλα που είναι σε χαμηλή θερμοκρασία και τη κουνάμε τη κατσαρόλα πέρα δώθε. Αφήνουμε 2' λεπτά να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
_Σερβίρουμε τη σούπα με το ψάρι μέσα αν θέλουμε ξεψαχνισμένο και λίγο χοντρό αλάτι αν θέλουμε ή δίπλα στη πιατέλα με το λαδολέμονο.
Καλά Μαγειρέματα!
FISH SOUP EGG-LEMON WITH SAFFRON
Delicious soup, saffron makes it full of taste and vitamins! My grandma always used to make it with egg-lemon and you will looove it!
INGREDIENTS
1,200 kilo Fishes gray mullets and scorpionfish cleaned or whatever fishes you like
5 carrots cut in rounds
4 potatoes cut in pieces
4 onions cut in big pieces
4 celery peeled and chopped
1 tea cup extra virgin olive oil
salt, peppper
some saffron
2 litres water
For egg-lemon:
juice from 1 lemon
2 eggs
1 teaspoon corn flour
For serving mix extra virgin olive oil, lemon juice, salt and pepper
DIRECTIONS
_In a pot add olive oil and onions, salt them lightly and saute for a while, add carrots and celery and keep saute. Then potatoes, saute all of them for a few minutes, that way you'll add taste to your soup.
_Add water inside, lower the heat and let them boil.
_When they start boiling add inside the fishes salted and boil them just for 15' or 20', you don't want them to break inside and have fishbones all over your soup. When they are ready place them on a plate and pour over the lemon-olive oil-salt-pepper you mixed.
_The soup needs about half an hour to boil, then add saffron and stir, the soup will get this beautiful golden colour. Prepare the egg-lemon by whisking eggs with a fork, add inside lemon juice and corn flour and mix all of them well with the fork. Add then inside the mixture one by one spoons of the boiling soup and try to whisk all the time really fast. Keep doing that with 5-6 spoons and then pour this ixture quickly inside the pote with soup and shake the pot quick. Leave it boil for 2-3' and get the pot of the heat.
_Serve soup in each plate with some cleaned form fishbones fish fillet inside or seperate on the plate with rock salt!
Comments